Rakastan museoita. Lapsena minuun teki suuren vaikutuksen tamperelainen Sara Hildénin taidemuseo www.tampere.fi/sarahilden.html, ja nykyisinkin modernista taiteesta minulle tulee ensimmäisenä mieleen juuri Sara Hildénin näyttelyt. Muistan kuinka metallisen flyygelin sisällä pulppusi oikea vesi ja vedessä uiskenteli sammakko. Flyygeli seisoi yksinään suuressa salissa, jossa oli valtavan suuret lasi-ikkunat. Juuri ennen kuin museo suljettiin, salin hämärä - ja se sammakko - loivat jännittävän, salaperäisen tunnelman.

Toinen suosikkini oli Haiharan nukkemuseo, joka sijaitsi Haiharan kartanon vanhassa pihapiirissä. Pihassa kasvoi pitkäksi kasvanutta ruohoa, ja sisällä hämärässä tuvassa loistivat valaistut näyttelyvitriinit. Niissä leikkivät barbiet ja kenit, teddy-karhut ja tinasotilaat. Kun nousin varpailleni, yletyin kurkistamaan vitriinien lumoavaan maailmaan.

Haiharan sivuilla surffaillessani huomasin, että nukkemuseo on lopettanut toimintansa Haiharassa jo vuonna 1992. Hetken jo säikähdin, mutta onneksi museon kokoelmat ovat nykyisin esillä Vapriikin tiloissa Aika leikkiä -näyttelyssä www.vapriikki.net/aikaleikkia/ .

Kööpenhaminassa museot yleensä huomiovat hyvin lapsivieraat. Esimerkiksi Tanskan kansallismuseossa (Nationalmuseet) sijaitsee lastenmuseo www.nationalmuseet.dk/sw31067.asp , jossa lapset voivat leikkiä vaikkapa viikinkilaivassa, intialaisessa keittiössä tai vanhassa luokkahuoneessa. Roolileikkeihin saa lainata vanhanajan asuja. Päivän tunnelmat voi piirtää paperille, ja teoksen voi ripustaa muiden nähtäville. Omia eväitä voi mutustella museon ruokatuvassa.

Taidemuseoissa on usein viikonloppuisin lapsille taidetyöpajoja, joissa voi tutustua materiaaleihin ja tekniikoihin, joita kotioloissa ei tule kokeiltua. Ennen joulua kävimme lasten kanssa modernin taiteen museo Louisianassa www.louisiana.dk/uk/Menu/Children%27s+Wing , jossa askartelimme yhdessä lentokoneen rautalangasta, aaltopahvista ja tulitikuista. Alakerrassa yhdistimme värejä ja luonnonmateriaaleja kuten hiekkaa ja olkea.

Lapset luovat innokkaasti omia taideteoksiaan ja tempaavat vanhemmatkin mukaan hulluttelemaan. Mukavaa ajanvietettä koko perheelle.

Miinuspisteitä Louisiana saa kahvilan melko suppeasta tarjonnasta lapsille ja aikaisin loppuneesta noutopöydästä. Emme myöskään löytäneet tilaa, jossa olisi saanut syödä omia eväitä. Keskellä talvea tuntui oudolta, että kylteissä ohjeistettiin syömään eväät ulkona. Ihan mukavaa kesäisin, mutta ei toimi kun taivaalta vihmoo räntää oikein urakalla. Kesäisin museota ympäröivät maisemat ovat mahtavia, sillä Juutinrauma (Øresund) avautuu suoraan suurista ikkunoista ja ulkona on vehreä patsaspuisto.

Mitäpä jos kirjoittaisin matkaoppaan, joka on suunnattu lapsiperheille? En heti muista törmänneeni oppaaseen, jossa keskitytään lapsiperheitä kiinnostavaan tekemiseen ja jaetaan parhaat lastenhoitoon liittyvät vinkit. Esimerkiksi kerrotaan, missä kahviloissa on parhaat vaipanvaihtopisteet tai mahdollisuus lämmittää omia eväitä mikrossa.

Nuoret aktiiviset vanhemmat ovat tottuneet reissaamaan jo ennen lapsia, ja monet haluavat matkustaa myös perheen kanssa. Lapsiperheen vaatimukset ja tarpeet vain ovat erilaisia kuin dinkku-pariskunnan.

Kööpenhaminan lisäksi muualta Tanskasta löytyy hauskaa tekemistä ja näkemistä koko perheelle. Legolandin tuntevat kaikki, mutta vähemmän tunnettuja kohteita mahtuu matkan varrelle. Odensessa kannatta vierailla satusetä Hans Christian Andersenin synnyintalossa ja museossa www.hcandersen-homepage.dk/ sekä kaikenikäisiä kiinnostavassa rautatiemuseossa, jossa näkee puksuttajia höyryjunista Orient Expressiin www.jernbanemuseet.dk/GB/for_boern_gb.html.

Rakkauden museoihin haluan välittää myös omille lapsilleni. Innostuksen siemen on kylvetty. Usein meillä mietitään viikonloppuisin: mihin museoon tänään mentäisiin?

Tanska - matkaopas lapsiperheille. Luku 1: Näin suunnittelet innostavan ja ikimuistoisen päivän museossa.