Maailman vanhimmat elävät olennot. Punapuumetsä Kaliforniassa: Muir Woods. Tässä metsässä dinosaurukset ovat aikanaan liikkuneet. Tihuttaa vettä, kun astumme Muir Woodsiin. Vedän ilmaa keuhkoihin - tuoksuu kostealle. Ikiaikaisen vihreän katoksen suojassa suomalaisen sielu lepää, kuin olisi tullut kotiin.

Muir Woods sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Golden Gate -sillasta. Luonnonpuistoon ajetaan mutkaista serpentiinitietä, heikkovatsaisille tiedoksi.Kieputuksen jälkeen meidän pikkuinen matkaaja nimittäin oksensi takapenkillä...

Muir Woodsin yhteydessä on pieni matkamuistomyymälä ja kahvila, jossa tarjotaan luomupainotteista purtavaa. Roskat lajitellaan tarkasti kolmeen eri roskasäiliöön. Kalifornialaiset ottavat lajittelun tosissaan - toisin kuin tanskalaiset. Meidän talossamme Kööpenhaminassa kaikki roskat joutuu valitettavasti laittamaan samaan astiaan, edes biojätteille ei ole omaa säiliötä. Mitä tuhlausta! Muuten tanskalaiset ovat hyvinkin ekohenkisiä: pyöräilyä, tuulivoimaa ja luomuruokaa suositaan kovasti. En ymmärrä, mikä jätteiden kierrättämisessä mättää. Ehkä se, että Tanskassa poltetaan paljon jätettä eli ajatellaan: eihän sen niin väliä?!

Kaliforniassa olen yllättynyt luomu- ja lähiruuan hyvästä saatavuudesta. Tai sille on omat kauppansa, mm. Whole Foods -kauppaketju on keskittynyt nimenomaan luomuruokaan ja kaupassa on todella hyvät valikoimat sekä luomua että tuoretta ruokaa kasviksista juustoihin ja äyriäisiin. Aivan mahtavat kala- ja juustotiskit!

Lisää tietoa Muir Woodsista:

www.nps.gov/muwo/planyourvisit/directions.htm