Vapauden vilpitön riemu velloo Kairon kaduilla. Iloinen juhlatunnelma tarttuu jopa tv-ruudun välityksellä. Kun varapresidentti ilmoitti suorassa lähetyksessä, että diktaattorina Egyptiä hallinnut presidentti Hosni Mubarak astuu syrjään, kansanjoukot puhkesivat välittömästi karnevaalitunnelmaan.

               CNN:n lähetyksessä reporttereiden äänet tahtoivat kadota väkijoukon meluun, mutta sillä ei ollut väliä, sillä tunnelma oli tärkeintä. Myös Aljazeeran englannin kielinen lähetys on näyttänyt tuntikausia juhlivia kansanjoukkoja eri puolilla Egyptiä. Arabian CNN:ksikin tituleerattu kanava on ollut sananvapauden vahva puolustaja Lähi-idässä, jossa demokratia ei ole ollut suosittu sana. Tanskassa äärioikeistolainen Danske Folkepartiet ehdotti syksyllä, että Aljazeeran lähetykset pitäisi kieltää maahanmuuttajien asumissa lähiöissä (jotka täällä on nimitetty 1930-luvun henkeen getto-alueiksi). Kuten iranilainen elokuvaohjaaja asiaa kommentoi kansainvälisillä dokumenttifestivaaleilla Kööpenhaminassa: sensuuri on ensimmäinen askel matkalla kohti diktatuuria. Käsittämätöntä, että tällaista sensuuria länsimaisessa demokratiassa joku edes ehdottaa, ja vielä järkyttävämpää, että osa tanskalaisista jopa kannatti ehdotusta.

              Egyptiläisten iloon on helppo eläytyä, sillä se muistuttaa minua reilun kymmenen vuoden takaisista tapahtumista Belgradissa. Periksiantamattomat mielenosoittajat pakottivat  tuolloin ex-Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevicin eroon. Mieleeni palautuivat Belgradin kadut vallanvaihdon jälkeisinä päivinä, ja juhlivien ihmisten onnelliset ilmeet. Vapaus maistuu aina hyvältä.

Egyptin vallankumous oli todellinen internet-vallankumous. Mielenosoitusten moottoreina olivat nuoret egyptiläiset, jotka levittivät tietoa Facebookissa ja Twitterissä. Kuka sosiaalisen median kehittäjistä olisi uskonut, että ohjelmat ovat joku päivä vallankumouksen välineitä. Egyptin tilanne osoitti myös sen, ettei mikään diktatuuri pysty enää pitämään  kansalaisiaan täysin pimennossa. Vaikka hallinto päätti sulkea nettiyhteydet, se ei oppositiota vaijentanut, sillä esimerkiksi Google päätti julkaista puhelimitse jätettyjä Twitter-viestejä. Internetin sulkeminen tuli myös Egyptille taloudellisesti niin kalliiksi, ettei diktatuureilla tässä globaalissa maailmassa ole yksinkertaisesti tällaisiin toimiin varaa kovinkaan pitkään.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama totesi tv-puheessaan, että historiallisia tapahtumia saa todistaa vain muutaman kerran elämässään. Tänään oli sellainen päivä.