Vapaakaupunki Christiania on laittanut ovensa säppiin yleisöltä - ainakin toistaiseksi.

Alueen asukkaiden mukaan portit on suljettu ainakin muutamaksi päiväksi, jotta christianialaiset voivat rauhassa pohtia sosiaalisen kokeilunsa tulevaisuutta. " Meidän täytyy pysähtyä miettimään", ryhmä on kommentoinut Ekstra Blabet -lehden mukaan.

Mietittävää riittääkin, sillä helmikuussa Tanskan korkein oikeus päätti, että hallituksella on oikeus myydä maa-alue, jolla vapaakaupunki on kukoistanut vuodesta 1971. Tuolloin hippiliike otti haltuunsa vanhat sotilasparakit ja on siitä alkaen elänyt omaa vapaamielistä kukkaisvallankumoustaan. Nykyisin Christianiassa majailee noin tuhat asukasta.

Varsikin vapaa pilven polttelu ja sen myyminen on aiheuttanut Christianialle kahnauksia virkavallan kanssa. Samaan aikaan liberaali maine on tuonut turistivirrat vapaakaupunkiin, ja Christiania onkin yksi Kööpenhaminan tunnetuimmista nähtävyyksistä. Alueella vierailee yli puoli miljoonaa kävijää vuosittain. Alueelta löytyy baarien ja ravintoloiden lisäksi gallerioita, work shopeja, konsertteja ja pieniä matkamuistomyymälöitä.

Onko Kööpenhaminan kaupungilla siis varaa sulkea tunnettua turistikohdetta? Christialaiset miettivät parhaillaan omaa tulevaisuuttaan. Yhtenä mahdollisuutena on väläytetty, että asukkaat ostaisivat entisen sotilastukikohdan rakennukset. Saapa nähdä, miten tässä kokeilussa lopulta käy.