Sunnuntaiaamuisin kööpenhaminalaiset kahvilat tarjoavat brunsseja moneen makuun. Aamiaisen ja lounaan yhdistävä brunssi voi sisältää notkuvan noutopäydän tai tätä niukemman voileipä päällysteineen -lautasen. Perinteisen tanskalaisen ruuan lisäksi on tarjolla erilaisia etnisiä vaihtoehtoja. Perinteinen noutopöytä koostuu munakkaasta, pekonista, nakeista, leivästä leikkeleineen, juustoista, jugurteista ja hedelmistä. Ja tietysti kahvista ja teestä. Jälkiruuaksi voi olla vaikkapa lettuja ja hilloa. Teemabrunssit ovat myös suosittuja, jolloin napostelun yhteydessä voi vaikkapa keilata tai kuunnella jazzia.

Brunssi tarjotaan paikasta riippuen viikonloppuisin noin kello 9 ja 16 välillä. Tanskalaiset  saattavatkin jättää lounaan väliin - tai se yhdistetään brunssiin, jolla istuskellaan pitkään iltapäivän puolelle. Monet ravintolat - ainakin Kööpenhaminan ydinkeskustan ulkopuolella -  avaavat ovensa vasta kello 16-17 päivällistä varten.

Hyvän ruuan lisäksi tärkeää on hyvä seura. Tanskalaiset istuvatkin syömässä yhdessä ystävien tai koko sukukunnan  kanssa. Usein brunssilla näkee seurueita vauvasta vaariin. Täkäläistä suurtaa juhlaa eli syntymäpäivää (fødselsdag) voi viettää brunssin merkeissä, jolloin pöydät koristellaan Tanskan lipuilla. Myös aikuiset juhlivat syntymäpäiviä joka vuosi, eivät vain tasavuosina. Työpaikalla synttäreitä juhlivan pöydälle voidaan tuoda kori täynnä lippuja, jotta kaikki tietävät onnitella päivänsankaria. Eräässä yrityksessa rahat työkaverin syntymäpäivälahjaan pidätetään suoraan palkasta ja tästä ei voi kieltäytyä. 

Brunssia nautitaan tietysti viihtyisässä (hyggelig) kahvilassa tai ravintolassa. Kööpenhaminasta löytyy kotoisia, trendikkäitä, eksoottisia kahviloita, joissa käy iloinen puheensorina tai taustalla soi hiljainen ambient-musiikki. Ole hyvä ja valitse omasi. (Kaikkein suosituimpiin paikkoihin pöytä kannattaa varata etukäteen.)

Rentoa sunnuntaita!

 

Tanskan Kansallismuseon (Nationalmuseet) kahvilassa tarjoillaan brunssia, jonka yhteydessä voi kätevästi tutustua museon laajoihin kokoelmiin. Museon sisäänpääsy on ilmainen.

www.nationalmuseet.dk/sw20374.asp

 

Nyhavnissa voi pöydän antimien lisäksi nauttia jazz-musiikista.

www.caphorn.dk/eng/menu.html

 

Runsas ja suosittu noutopöytä.

www.cafephenix.dk/

 

Keilailun ystäville Kööpenhaminan keskustassa. DGI-byenissä on myös mukava uimahalli, kuntosaleja ja monenlaista liikuntatarjontaa.

www.dgi-byen.dk/brunchbowl/